SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 2941 >>

DEVAM: 26- MEKKE'YE GİRME (ADABlNIN BEYANI) BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ. حدّثنا وَكِيعٌ. حدّثنا الْعُمَرِيُّ عَنْ نَافِعٍ، عَنِ ابْنِ عُمَرَ؛ أَنَّ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم دَخَلَ مَكَّةَ نَهَاراً.

 

(Abdullah) bin Ömer (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)  Mekke'ye gündüz girmiştir.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Tirmizi ve Ahmed de rivayet etmişlerdir.

Müslim ve Ebu Davud da bunun benzerini rivayet el mişlerdir. Oralardaki rivayetlere göre İbn-i Ömer (r.a.) Mekke 'ye girmek istediti zaman geceyi Mekke civarındaki Zi Tuva deresinde geçirdi. S.:ıbah olunca boy abdesti aldıktan sonra Mekke'ye gündüz girerdi ve Peygamber (s.a.v.)'in böyle yaptığını anlatırdı.

 

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ:

 

İhnimh olan kimsenin Mekke'ye gündüz girmesi müstehabtır. İbn-i Ömer. Ata ve İshak'ın mezhebi budur. Hanefiler de böyle hükmetmişlerdir. Şafii'nin en sahih kavil de böyledir. Bunun hikmeti İslamiyet'in azametini ilan etmek olabilir. Özellikle Mekke'ye giren kimse önder ve lider durumunda olsa .

 

Aişe ve Said bin Cübeyr'e göre Mekke'ye gece girmek müstehabtır. Bunların deliIi ise Ahmed, Nesai ve Tirmizi'nin rivayet ettikleri Muharris ei-Ka'bi'nin bir hadisidir. Bu hadise göre Peygamber (s.a.v.) akşamleyin umre için ihrama girip el-Cu'rane'den geceleyin Mekke'ye hareketedip Mekke' de umre mencisikini ikmal etmiş, ayni gece Mekke'den çıkıp el-Curcine'ye dönmüş ve burada sabahlamıştır.

 

Tavüs. Sevri ve el-Maverdi 'ye göre Mekke'ye girme fazileti bakımından gece ile gündüz arasında bir fark yoktur. En iyisi bu hadisin zahirini tutup gündüz girmektir. Peygamber (s.a.v.)'in el-Curane'den geceleyin Mekke'ye girmesinin hikmeti ise böyle yapmanın caizliğini bildirmek içindir.